Resultaten pilot: exoskeletten in de groenvoorziening

De afgelopen maanden heeft TNO in samenwerking met TINT West-Brabant onderzocht hoe de inzet van exoskeletten kan helpen bij het reduceren van fysieke klachten bij werknemers in de groenvoorziening. Op 28 augustus zijn de resultaten van de pilot gepresenteerd.

  • Exoskelet

Groenbedrijven

Werk Breda, Vebego Groen en Donker Groen (Donker Groep) zijn de drie werkgevers die vanuit hun praktijk zijn gaan helpen om de werksituaties en werkzaamheden in kaart te brengen. Onder leiding van TNO is getoetst en in de praktijk beproefd welke exoskeletten het beste aansluiten bij de behoeften.
De werkgevers die meededen aan de pilot vertelden over hun ervaring met de exoskeletten. Rogier van Werk Breda: ‘meerdere medewerkers gebruiken momenteel een exoskelet en dit willen we naar aanleiding van de pilot opschalen’. Stef van Donker Groen: ‘het onderzoek sluit aan bij het nog recent uitgevoerde onderzoek van PMO waar Donker Groen aan meedeed. Donker Groen is van plan om verder te gaan met het gebruik van de exoskeletten’.

Onderwijs

De studenten gezondheidstechnologie van Avans hogeschool ondersteunde het onderzoek. Daarnaast is de pilot gestart met een introductiedag bij Curio (bij de opleiding Groen & Dier) en zijn de eerste ervaringen met de exoskeletten door leerlingen van de groenopleiding gelijk getest in het werkveld.

WerkgeversServicePunt

WerkgeversServicepunt West-Brabant (WSP) (sectorteam groen) is aangesloten om de mogelijkheden voor werkgevers goed te monitoren. De collega’s van het WerkgeversServicepunt gaven aan dat zij weten welke ondersteuningsmogelijkheden er zijn voor werkgevers om bijvoorbeeld extra begeleiding of andere voorzieningen te regelen. De exoskeletten vallen vooralsnog niet onder werkvoorzieningen van UWV.

Vervolg inzet exoskeletten

Tijdens de eindbijeenkomst werden er kritische vragen gesteld door werkontwikkelbedrijven. Kempenplus, Senzer en MidZuid gaven aan geïnteresseerd te zijn om verder te gaan met de exoskeletten, maar er is ook behoefte aan goed onderzoek in de sector naar het “bewegingsapparaat”. Ze vroegen zich af hoe de uitkomsten van de pilot teruggekoppeld worden aan de producenten en of een exoskelet als persoonlijk beschermingsmiddel (PBM) gezien moeten worden. En welke behoefte heeft iemand met een eventuele ondersteuningsvraag?
Zo vroeg Jurgen Broos van Broos groenvoorziening: “Hebben de jongeren ook interesse in deze exoskeletten?’’ Waar Ben de Rooy van De Rooy hoveniers aan toevoegde: “Je gaat pas met een loopstok lopen als je hem nodig hebt”. Hier is dus nog een hele wereld te winnen.

Factsheet onderzoek Exoskeletten

Klik hier voor de factsheet van TNO: Exoskeletten in de groenvoorziening.

 

TINT help center