Pilot: Exoskeletten in de groenvoorziening

De komende zeven maanden onderzoekt de onafhankelijke not-for-profit onderzoeksorganisatie TNO in nauwe samenwerking met TINT West-Brabant hoe de inzet van exoskeletten kan helpen bij het reduceren van fysieke klachten bij werknemers  in de groenvoorziening.

  • Exoskelet
  • groenvoorziening
  • Pilot

De komende zeven maanden onderzoekt de onafhankelijke not-for-profit onderzoeksorganisatie TNO in nauwe samenwerking met TINT West-Brabant hoe de inzet van exoskeletten kan helpen bij het reduceren van fysieke klachten bij werknemers  in de groenvoorziening.

Het is algemeen bekend dat werknemers in fysiek veeleisende beroepen frequent geconfronteerd worden met gezondheidsproblemen, resulterend in verzuim of in sommige gevallen arbeidsongeschiktheid. Het gebruik van een exoskelet zou positief kunnen bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de groenvoorziening. Een exoskelet is een uitwendig skelet die ondersteuning biedt aan het lichaam. Met verende materialen worden spiergroepen ondersteund. Afhankelijk van het type exoskelet kunnen specifieke lichaamsdelen zoals de rug, schouders of nek ondersteuning krijgen. Piekbelastingen op deze lichaamsdelen kunnen hierdoor verminderd worden, waardoor een exoskelet een preventieve rol kan spelen in het voorkomen van klachten in deze lichaamsregio’s.

Door de grote variatie aan taken en werkzaamheden, is de inzet van technologie in de groenvoorziening geen eenvoudige opgave. Of een exoskelet de lichamelijke belasting verlaagt en of een exoskelet geaccepteerd wordt, wordt namelijk bepaald door de werkinhoud, werkhoudingen en de werkomgeving.

Werk Breda, Vebego Groen en Donker Groen zijn de drie werkgevers die vanuit hun praktijk gaan helpen om de werksituaties en werkzaamheden in kaart te brengen. Onder leiding van TNO wordt getoetst en in de praktijk beproefd welke exoskeletten het beste aansluiten bij de behoeften. Avans Hogeschool ondersteunt het onderzoek met studenten gezondheidszorgtechnologie en het Werkgeversservicepunt West-Brabant (sectorteam groen) sluit aan om de mogelijkheden voor werkgevers goed te monitoren. De pilot start met een introductiedag bij Curio (bij de opleiding Groen & Dier) en de eerste ervaringen met de exoskeletten worden door de studenten van de groenopleiding gelijk getest in het werkveld.

Tijdens de pilot wordt samengewerkt met Health2Work.

Aan het eind van de pilot hopen we te kunnen concluderen of het gebruik van exoskeletten in de groensector problemen als fysieke belastbaarheid en vermoeidheid kan verminderen en voorkomen. De onderzoeksresultaten zullen worden gedeeld via de website van TINT West-Brabant.

Recente artikelen

Pilot: Exoskeletten in de groenvoorziening

  • Exoskelet
  • groenvoorziening
  • Pilot

De komende zeven maanden onderzoekt de onafhankelijke not-for-profit onderzoeksorganisatie TNO in nauwe samenwerking met TINT West-Brabant hoe de inzet van exoskeletten kan helpen bij het reduceren van fysieke klachten bij werknemers  in de groenvoorziening. Het is algemeen bekend dat werknemers in fysiek veeleisende beroepen frequent geconfronteerd worden met gezondheidsproblemen, resulterend in verzuim of in sommige gevallen ...

Lees meer
Medewerker maakt gebruik van exoskelet bij het snoeien van een heg

Regio Deal West-Brabant: 15 miljoen euro beschikbaar voor verbeteren brede welvaart in regio

  • brede welvaart
  • innovatie
  • regiodeal

De Rijksoverheid investeert 15 miljoen euro voor projecten via de Regio Deal West-Brabant. Deze projecten versterken de brede welvaart van de regio. De focus ligt op de innovatieve, plantaardige kracht van de regio. Regio West-Brabant (RWB, samenwerkingsverband van zestien West-Brabantse gemeenten) diende de aanvraag in met partners uit het onderwijs, overheden en bedrijfsleven.

Lees meer

Onderzoek en praktische inzet: 3D-printer in de praktijk

  • 3d-printer
  • implementatie
  • stage-onderzoek
  • SW-bedrijf

Hoe kan MidZuid ervoor zorgen dat het gebruik van technologie, zoals een 3D-printer, wordt geïmplementeerd en geaccepteerd door medewerkers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt? Met deze veelomvattende vraag ging Tim Peeters, student HRM, het afgelopen halfjaar aan de slag.

Lees meer
Opening tint 3d printer

Jaaroverzicht 2023

  • Inclusieve technologie

Aan het begin van het nieuwe jaar kijken we nog even terug naar de successen van 2023 met een jaaroverzicht.

Lees meer
2023 in cijfers

MidZuid en Mondzorgplus bij EenVandaag

  • Mondzorgplus
  • Operator Support Systeem
  • Pilot

De pilot van MidZuid en MondzorgPlus rond de inzet van AR-technologie heeft aandacht gekregen in het tv-programma EenVandaag.

Lees meer

Succesvolle pilot: slimme technologie vergroot werkgelegenheidskansen

  • CTI
  • Operator Support Systeem
  • OSS

In samenwerking met TNO onderzochten MidZuid en MondzorgPlus de afgelopen maanden de mogelijkheid om het inpakken van tandartsmaterialen, een relatief eenvoudig werk met een zeer hoge precisie, te laten uitvoeren door medewerkers van MidZuid met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Lees meer over de resultaten.

Lees meer
Werknemer MidZuid vult koffer met OSS
Word TINT partner