Pilot: Exoskeletten in de groenvoorziening

De komende zeven maanden onderzoekt de onafhankelijke not-for-profit onderzoeksorganisatie TNO in nauwe samenwerking met TINT West-Brabant hoe de inzet van exoskeletten kan helpen bij het reduceren van fysieke klachten bij werknemers  in de groenvoorziening.

 • Exoskelet
 • groenvoorziening
 • Pilot

De komende zeven maanden onderzoekt de onafhankelijke not-for-profit onderzoeksorganisatie TNO in nauwe samenwerking met TINT West-Brabant hoe de inzet van exoskeletten kan helpen bij het reduceren van fysieke klachten bij werknemers  in de groenvoorziening.

Het is algemeen bekend dat werknemers in fysiek veeleisende beroepen frequent geconfronteerd worden met gezondheidsproblemen, resulterend in verzuim of in sommige gevallen arbeidsongeschiktheid. Het gebruik van een exoskelet zou positief kunnen bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de groenvoorziening. Een exoskelet is een uitwendig skelet die ondersteuning biedt aan het lichaam. Met verende materialen worden spiergroepen ondersteund. Afhankelijk van het type exoskelet kunnen specifieke lichaamsdelen zoals de rug, schouders of nek ondersteuning krijgen. Piekbelastingen op deze lichaamsdelen kunnen hierdoor verminderd worden, waardoor een exoskelet een preventieve rol kan spelen in het voorkomen van klachten in deze lichaamsregio’s.

Door de grote variatie aan taken en werkzaamheden, is de inzet van technologie in de groenvoorziening geen eenvoudige opgave. Of een exoskelet de lichamelijke belasting verlaagt en of een exoskelet geaccepteerd wordt, wordt namelijk bepaald door de werkinhoud, werkhoudingen en de werkomgeving.

Werk Breda, Vebego Groen en Donker Groen zijn de drie werkgevers die vanuit hun praktijk gaan helpen om de werksituaties en werkzaamheden in kaart te brengen. Onder leiding van TNO wordt getoetst en in de praktijk beproefd welke exoskeletten het beste aansluiten bij de behoeften. Avans Hogeschool ondersteunt het onderzoek met studenten gezondheidszorgtechnologie en het Werkgeversservicepunt West-Brabant (sectorteam groen) sluit aan om de mogelijkheden voor werkgevers goed te monitoren. De pilot start met een introductiedag bij Curio (bij de opleiding Groen & Dier) en de eerste ervaringen met de exoskeletten worden door de studenten van de groenopleiding gelijk getest in het werkveld.

Tijdens de pilot wordt samengewerkt met Health2Work.

Aan het eind van de pilot hopen we te kunnen concluderen of het gebruik van exoskeletten in de groensector problemen als fysieke belastbaarheid en vermoeidheid kan verminderen en voorkomen. De onderzoeksresultaten zullen worden gedeeld via de website van TINT West-Brabant.

Recente artikelen

Succesvolle pilot: slimme technologie vergroot werkgelegenheidskansen

 • CTI
 • Operator Support Systeem
 • OSS

In samenwerking met TNO onderzochten MidZuid en MondzorgPlus de afgelopen maanden de mogelijkheid om het inpakken van tandartsmaterialen, een relatief eenvoudig werk met een zeer hoge precisie, te laten uitvoeren door medewerkers van MidZuid met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Lees meer over de resultaten.

Lees meer
Werknemer MidZuid vult koffer met OSS

Opening TINT West-Brabant

 • samenwerking
 • TINT

Op 3 oktober zetten de samenwerkingspartners hun handtekening onder het consortium TINT West-Brabant. We zijn dus officieel van start! Bekijk de video.

Lees meer

MidZuid inspireert deelnemers bij TINK Open Café

 • Beamerprojectie
 • Operator Support Systeem

TINK Open Café over de inzet van inclusieve technologie voor Mondzorgplus bij MidZuid. Beide partijen deelden hun inzichten en ervaringen. Lees het volledige verslag.

Lees meer
Medewerker MidZuid werkt met het Operator Support Systeem

Beroepenoriëntatie in West-Brabant met behulp van Virtual Reality

 • Beroepenoriéntatie
 • Virtual Reality

In de gehele arbeidsmarktregio kan men aan de slag met Virtual Reality voor beroepenoriëntatie. Zo krijgen mensen een goed beeld van werken in specifieke branche.

Lees meer
2 mannen testen de Virtual Reality bril

Dit is waarom inclusieve technologie werkt!

 • Mondzorgplus
 • Operator Support Systeem
 • Virtual Reality

Heb je wel eens van de term ‘inclusieve technologie’ gehoord? Het gaat hier om het geschikt(er) maken van werk voor mensen met een structurele afstand tot de arbeidsmarkt met behulp van technologie. Ook draagt het bij aan het ontwikkelen, aantrekken en behouden van talent. Lees hoe jij als werkgever aan de slag kan met inclusieve technologie.

Lees meer
Werknemer MidZuid vult koffer met OSS

Speaksee-pilot van start!

 • Inclusieve technologie
 • Speaksee

Op 16 november is de West-Brabantse Technohub van start gegaan met de pilot Speaksee. Speaksee is een vorm van inclusieve technologie, waarbij spraak wordt omgezet in tekst. Deze oplossing biedt (nieuwe) kansen op de arbeidsmarkt voor slechthorende en/of doven. Het aankomende half jaar testen verschillende West-Brabantse deelnemers van deze pilot het systeem in de werkomgeving.

Lees meer
Word TINT partner