Spannende testdag met exoskeletten bij Curio: Transformatie van de groene sector?

Het was een succesvolle en inspirerende ochtend; voor het eerst zagen we zó veel verschillende soorten exoskeletten bijeen. Uiteenlopend van exoskeletten die de rug of de schouders ondersteunen.

  • Exoskelet
  • Inclusieve technologie
  • innovatie
  • Pilot
  • samenwerking
  • testdag

Het was een succesvolle en inspirerende ochtend; voor het eerst zagen we zó veel verschillende soorten exoskeletten bijeen. Uiteenlopend van exoskeletten die de rug of de schouders ondersteunen.

TNO en TINT West-Brabant bundelden hun krachten en hebben 35 deelnemers  kennis laten maken met hoe deze exoskeletten hen of hun medewerkers bij verschillende werkzaamheden zouden kunnen ondersteunen. Curio stelde haar locatie op de Frankenthalerstraat ter beschikking, zodat zowel studenten van de opleiding Engineering als de toekomstige hoveniers kennis konden maken met deze nieuwe technologieën. Ook de studenten van Avans Hogeschool Mens en Techniek keken mee om ervaring op te doen met het uitvoeren van onderzoek.

TNO gaf een uitleg over de werking van exoskeletten, waarna er door Health2Work instructies werden gegeven om de exoskeletten op een juiste manier aan te trekken. Ook werden de deelnemers geïnformeerd over de voor- en nadelen van een exoskelet – en waar een exoskelet wel én niet voor dient. Het gebruik maakt iemand namelijk geen supermens die zwaarder werk kan doen of tijdens een werkdag langer door kan werken. Wél kan het er voor zorgen dat vakmensen op latere leeftijd minder lichamelijke klachten krijgen, doordat cruciale lichaamsdelen minder zwaar belast worden. Denk hierbij aan de vergelijking met gehoorbescherming.

Samen met Curio, Vebego Groen, Donkergroen en Werk Breda konden we de eerste resultaten en ervaringen ophalen. Onze deelnemers verbaasden zich over het gemak waarmee ze taken konden uitvoeren die normaal gesproken hun lichaam zouden belasten. Ondertussen waren ze ook kritisch over veiligheid en beperkingen van de inzetbaarheid.

Hoe zien de werkgevers deze ontwikkelingen, wat is het potentieel binnen de groensector en zouden de toekomstige professionals deze exoskeletten daadwerkelijk willen inzetten? Dit zijn mooie discussies die we op deze testdag konden ophalen. Wij gaan verder in het onderzoek bij de werkgevers zelf en kijken ondertussen zeker terug op een vruchtbare ochtend!

Word TINT partner