Pilot: Exoskeletten in de groenvoorziening

De komende zeven maanden onderzoekt de onafhankelijke not-for-profit onderzoeksorganisatie TNO in nauwe samenwerking met TINT West-Brabant hoe de inzet van exoskeletten kan helpen bij het reduceren van fysieke klachten bij werknemers  in de groenvoorziening.

  • Exoskelet
  • groenvoorziening
  • Pilot

De komende zeven maanden onderzoekt de onafhankelijke not-for-profit onderzoeksorganisatie TNO in nauwe samenwerking met TINT West-Brabant hoe de inzet van exoskeletten kan helpen bij het reduceren van fysieke klachten bij werknemers  in de groenvoorziening.

Het is algemeen bekend dat werknemers in fysiek veeleisende beroepen frequent geconfronteerd worden met gezondheidsproblemen, resulterend in verzuim of in sommige gevallen arbeidsongeschiktheid. Het gebruik van een exoskelet zou positief kunnen bijdragen aan de duurzame inzetbaarheid van medewerkers in de groenvoorziening. Een exoskelet is een uitwendig skelet die ondersteuning biedt aan het lichaam. Met verende materialen worden spiergroepen ondersteund. Afhankelijk van het type exoskelet kunnen specifieke lichaamsdelen zoals de rug, schouders of nek ondersteuning krijgen. Piekbelastingen op deze lichaamsdelen kunnen hierdoor verminderd worden, waardoor een exoskelet een preventieve rol kan spelen in het voorkomen van klachten in deze lichaamsregio’s.

Door de grote variatie aan taken en werkzaamheden, is de inzet van technologie in de groenvoorziening geen eenvoudige opgave. Of een exoskelet de lichamelijke belasting verlaagt en of een exoskelet geaccepteerd wordt, wordt namelijk bepaald door de werkinhoud, werkhoudingen en de werkomgeving.

Werk Breda, Vebego Groen en Donker Groen zijn de drie werkgevers die vanuit hun praktijk gaan helpen om de werksituaties en werkzaamheden in kaart te brengen. Onder leiding van TNO wordt getoetst en in de praktijk beproefd welke exoskeletten het beste aansluiten bij de behoeften. Avans Hogeschool ondersteunt het onderzoek met studenten gezondheidszorgtechnologie en het Werkgeversservicepunt West-Brabant (sectorteam groen) sluit aan om de mogelijkheden voor werkgevers goed te monitoren. De pilot start met een introductiedag bij Curio (bij de opleiding Groen & Dier) en de eerste ervaringen met de exoskeletten worden door de studenten van de groenopleiding gelijk getest in het werkveld.

Tijdens de pilot wordt samengewerkt met Health2Work.

Aan het eind van de pilot hopen we te kunnen concluderen of het gebruik van exoskeletten in de groensector problemen als fysieke belastbaarheid en vermoeidheid kan verminderen en voorkomen. De onderzoeksresultaten zullen worden gedeeld via de website van TINT West-Brabant.

Recente artikelen

Fitbit tegen stress: "Hoe minder stress, hoe beter ik in mijn vel zit"

  • fitbit
  • Pilot
  • stressmonitoring
  • West Brabant werkt samen met talent

De afgelopen drie maanden onderzocht TINT West-Brabant hoe een fitbit kan helpen bij het tegengaan van stress bij mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

Lees meer
een jongen heeft een fitbit om zijn pols en raakt deze met zijn andere hand aan.

Stan Getkate over zijn onderzoek voor TINT West-Brabant

  • onderzoek
  • student
  • werkprocessen

Stan, student bedrijfskunde aan Avans, deed voor TINT West-Brabant onderzoek bij MidZuid. Hij onderzocht welke werkprocessen er nodig zijn om inclusieve technologie succesvol te gebruiken in een werkontwikkelbedrijf.

Lees meer

Katapult-dag: Innovatief en slagvaardig MKB

  • Innovatieve technologie
  • MKBPubliek-Private Samenwerking

Op 15 oktober vond in DeFabrique in Utrecht de Katapultdag 2024 plaats. TINT West-Brabant en KIT waren met een stand aanwezig op het festivalterrein. Hier konden bezoekers zelf inclusieve technologieën uitproberen.

Lees meer

ASSA ABLOY: Nieuwe inzichten, waardevolle contacten en een succesvol project

  • ar-technologie
  • ASSA ABLOY

Geïnspireerd door andere werkgevers in de omgeving, nam ASSA ABLOY vorig jaar via MidZuid contact op met Marleen Braakhuis van TINT West-Brabant om te bekijken waar inclusieve technologie een bijdrage kan leveren om het werk toegankelijker te maken door de inwerktijd te verkorten en taken eenvoudiger te maken. Na 1 jaar wordt er zeer positief teruggekeken op deze samenwerking.

Lees meer

Ineke van Kruining: "Het is geweldig om te zien hoe mensen zich ontwikkelen met behulp van technologie.”

Ineke van Kruining vertelt aan AVANS over haar rol als senior onderzoeker en projectleider Artificial Intelligence /Digitale Technologie voor TINT. “Deze samenwerking versterkt onze betrokkenheid en onderzoekskracht” legt Ineke uit. Zo zorgt de multidisciplinaire benadering met deelname van technische en bouwopleidingen voor een breder en sterker onderzoeksteam binnen opdrachten vanuit TINT. Lees het hele interview via deze link. ...

Lees meer

Fitbit tegen stress

  • fitbit
  • Pilot
  • stressmonitoring
  • technologie

Op 1 oktober start TINT West-Brabant, in samenwerking met Curio, Avans en CarapaxIT een pilot gericht op het verbeteren van de mentale gezondheid van medewerkers van werkontwikkelbedrijven. Samen met MidZuid en  Werk Breda wordt de komende drie maanden onderzocht of de inzet van technologie bijdraagt bij het verminderen van stress bij mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

Lees meer
Word TINT partner