Kansen op de arbeidsmarkt met behulp van technologie: Speaksee-pilot van start!

Op 16 november is de West-Brabantse Technohub van start gegaan met de pilot Speaksee. Speaksee is een vorm van inclusieve technologie, waarbij spraak wordt omgezet in tekst. Deze oplossing biedt (nieuwe) kansen op de arbeidsmarkt voor slechthorende en/of doven. Het aankomende half jaar testen verschillende West-Brabantse deelnemers van deze pilot het systeem in de werkomgeving.

  • Inclusieve technologie
  • Speaksee

Hoe werkt Speaksee?

Voor mensen die slechthorend of doof zijn is het vaak lastig om actief deel te nemen aan groepsgesprekken in de werkomgeving. Speaksee biedt hiervoor een oplossing: de Speaksee microfoons vangen de stemgeluiden in een (groeps)gesprek op en zetten deze om naar tekst. Ook wanneer er sprake is van (storend) achtergrondgeluid. De teksten worden in verschillende kleuren weergegeven, precies afgestemd op de wensen van de gebruiker. Bekijk in deze video hoe dat precies werkt.
Werkgeversadviseur Marleen licht toe: “Met behulp van deze technologie is het voor dove of slechthorende medewerkersmogelijk om beter deel te nemen in groepsgesprekken tijdens vergaderingen of ‘gewoon’ tijdens de lunch. Bovendien mogen deelnemers het systeem ook thuis gebruiken, bijvoorbeeld op een verjaardag. De verwachtingen van deze nieuwe technologie zijn dan ook hoog. We zijn trots dat West-Brabant deelneemt aan het onderzoek om te kijken of het daadwerkelijk werkt in de praktijk.”

Gevarieerde groep van deelnemers & werkgevers

De komende periode start een groep van deelnemers met de pilot bij uiteenlopende werkgevers in West-Brabant. Van schilder tot vrachtwagenchauffeur en van groenmedewerker tot WOZ-medewerker. Werkgeversadviseur Bert: “Zo toetsen we het systeem in verschillende soorten werkomgevingen. Dat levert ons hopelijk waardevolle inzichten op voor de toekomst.” Zowel de werkgever als de deelnemer neemt deel aan een onderzoek over de werkbaarheid van het systeem. Bovendien worden er (mogelijk) werkbezoeken gepland, waarbij het gebruik van de technologie geobserveerd wordt. De uitkomsten worden landelijk gedeeld met het Ministerie van SZW, UWV en het Athena Instituut van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Over de West-Brabantse Technohub

Met de SpeakSee-pilot is de West-Brabanste Technohub  (TINT West-Brabant) officieel van start gegaan. Deze hub is een initiatief van WSP West-Brabant en toegankelijk voor de gehele arbeidsmarktregio. Deze pilot wordt mede mogelijk gemaakt door de Coalitie van Technologie en Inclusie. Meer weten over de pilot? Of benieuwd naar andere vormen van inclusieve technologie? Neem contact op met Bert of Marleen via wsp@midzuid.nl.

 

Recente artikelen

Resultaten pilot: exoskeletten in de groenvoorziening

  • Exoskelet

De afgelopen maanden heeft TNO in samenwerking met TINT West-Brabant onderzocht hoe de inzet van exoskeletten kan helpen bij het reduceren van fysieke klachten bij werknemers in de groenvoorziening. Op 28 augustus zijn de resultaten van de pilot gepresenteerd.

Lees meer
Man gebruikt exoskelet om heg te snoeien

Aan de slag bij MondzorgPlus

  • ar-technologie
  • Beamerprojectie
  • Inclusieve technologie
  • Mondzorgplus

Sinds 1 augustus is Robert Jan in dienst bij MondzorgPlus. Met behulp van de AR-technologie (beamertechnologie) kan hij zelfstandig tandartskoffers inpakken, werk dat eerder alleen door geschoolde tandartsassistenten gedaan kon worden.

Lees meer

ASSA ABLOY zet AR-technologie in

Ontdek hoe ASSA ABLOY Opening Solutions Benelux, in samenwerking met TINT West-Brabant, werkt aan een inclusieve toekomst. In onderstaande video bespreken ze de impact van de Arkite Beamertafel, een innovatieve technologie die het werk toegankelijk maakt voor iedereen door de inwerktijd te verkorten en taken eenvoudiger te maken.

Lees meer

Van jobhopper tot VR-specialist: “Ik zit hier op mijn plek”

Jarenlang lukt het Martine van Wermeskerken niet om aan het werk te blijven. “Als ik ergens aan begon, dan werkte ik mezelf al snel over de kop. Ik ging door, tot het niet meer ging en ik in de ziektewet kwam.” En dat terwijl ze zichzelf zo graag wilde ontwikkelen. Van werk bij een vishandel tot suppoost in een museum, nergens lukte het haar om stabiliteit te vinden in haar werk. Tot ze, 18 jaar geleden, bij MidZuid aan de slag ging. Waar ...

Lees meer

Onderzoek Avans-studenten afgerond; exoskeletten in gebruik op werkvloer

Een groep studenten van Avans in Breda heeft MidZuid geholpen met een vraagstuk. Door middel van de kennis van hun studie gezondsheidstechnologie hebben zij een advies uitgebracht over hoe het exoskelet binnen MidZuid klaar te maken voor gebruik.Een exoskelet is een soort pak dat je aan kunt trekken. Het ondersteunt je lichaam. Hierdoor kan je langer door met werken. De exoskeletten worden inmiddels gebruikt op de werkvloer. Dankzij de studenten ...

Lees meer

Vertaaloplossing voor de voedselbank

  • samenwerking
  • vertaaltechnologie

Vanuit de voedselbank Altena kwam via Tim Dierckx, beleidsadviseur Samenleving bij de gemeente Altena, de vraag bij ons binnen: Kunnen wij helpen om de communicatie soepeler te laten verlopen tussen de vrijwilligers van de voedselbank en de klanten die de Nederlandse nog aan het leren zijn?

Lees meer
Word TINT partner