Kansen op de arbeidsmarkt met behulp van technologie: Speaksee-pilot van start!

Op 16 november is de West-Brabantse Technohub van start gegaan met de pilot Speaksee. Speaksee is een vorm van inclusieve technologie, waarbij spraak wordt omgezet in tekst. Deze oplossing biedt (nieuwe) kansen op de arbeidsmarkt voor slechthorende en/of doven. Het aankomende half jaar testen verschillende West-Brabantse deelnemers van deze pilot het systeem in de werkomgeving.

  • Inclusieve technologie
  • Speaksee

Hoe werkt Speaksee?

Voor mensen die slechthorend of doof zijn is het vaak lastig om actief deel te nemen aan groepsgesprekken in de werkomgeving. Speaksee biedt hiervoor een oplossing: de Speaksee microfoons vangen de stemgeluiden in een (groeps)gesprek op en zetten deze om naar tekst. Ook wanneer er sprake is van (storend) achtergrondgeluid. De teksten worden in verschillende kleuren weergegeven, precies afgestemd op de wensen van de gebruiker. Bekijk in deze video hoe dat precies werkt.
Werkgeversadviseur Marleen licht toe: “Met behulp van deze technologie is het voor dove of slechthorende medewerkersmogelijk om beter deel te nemen in groepsgesprekken tijdens vergaderingen of ‘gewoon’ tijdens de lunch. Bovendien mogen deelnemers het systeem ook thuis gebruiken, bijvoorbeeld op een verjaardag. De verwachtingen van deze nieuwe technologie zijn dan ook hoog. We zijn trots dat West-Brabant deelneemt aan het onderzoek om te kijken of het daadwerkelijk werkt in de praktijk.”

Gevarieerde groep van deelnemers & werkgevers

De komende periode start een groep van deelnemers met de pilot bij uiteenlopende werkgevers in West-Brabant. Van schilder tot vrachtwagenchauffeur en van groenmedewerker tot WOZ-medewerker. Werkgeversadviseur Bert: “Zo toetsen we het systeem in verschillende soorten werkomgevingen. Dat levert ons hopelijk waardevolle inzichten op voor de toekomst.” Zowel de werkgever als de deelnemer neemt deel aan een onderzoek over de werkbaarheid van het systeem. Bovendien worden er (mogelijk) werkbezoeken gepland, waarbij het gebruik van de technologie geobserveerd wordt. De uitkomsten worden landelijk gedeeld met het Ministerie van SZW, UWV en het Athena Instituut van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Over de West-Brabantse Technohub

Met de SpeakSee-pilot is de West-Brabanste Technohub  (TINT West-Brabant) officieel van start gegaan. Deze hub is een initiatief van WSP West-Brabant en toegankelijk voor de gehele arbeidsmarktregio. Deze pilot wordt mede mogelijk gemaakt door de Coalitie van Technologie en Inclusie. Meer weten over de pilot? Of benieuwd naar andere vormen van inclusieve technologie? Neem contact op met Bert of Marleen via wsp@midzuid.nl.

 

Recente artikelen

Vertaaloplossing voor de voedselbank

  • samenwerking
  • vertaaltechnologie

Vanuit de voedselbank Altena kwam via Tim Dierckx, beleidsadviseur Samenleving bij de gemeente Altena, de vraag bij ons binnen: Kunnen wij helpen om de communicatie soepeler te laten verlopen tussen de vrijwilligers van de voedselbank en de klanten die de Nederlandse nog aan het leren zijn?

Lees meer

Onderzoek studenten naar implementatie exoskelet

  • Exoskelet
  • implementatie
  • onderzoek
  • productieomgeving
  • studenten

De afgelopen en komende maanden doen enkele studenten van de Avans Hogeschool onderzoek naar de implementatie van het exoskelet bij de productieafdeling van MidZuid. 30 mei vond er een creatieve sessie plaats, geleid door de studenten en bijgewoond door begeleidende medewerkers binnen de afdeling productie en afdeling communicatie.

Lees meer

Talenten benutten door buiten kaders te denken

  • 3d-printer

“Ik maak mallen en hulpstukjes die collega’s in de productieafdeling helpen om hun werk makkelijker doen. Ik ben erg goed in rekenen, wat ik hierbij perfect in kan zetten. Denk bijvoorbeeld aan het berekenen van precieze maten; ik heb geen rekenmachine nodig. En dat maakt boodschappen doen ook erg makkelijk,” lacht Dylan, medewerker bij MidZuid. “Oorspronkelijk heb ik MidZuid leren kennen via een vakantiebaantje in de ...

Lees meer

Start pilot exoskeletten

  • Exoskelet
  • groenvoorziening
  • Pilot

Je moet niet vreemd opkijken als je de komende weken in heel West-Brabant groenmedewerkers op straat met een exoskeletten ziet werken.

Lees meer
exoskeletten

Enquête: Draag bij aan onderzoek naar een inclusievere arbeidsmarkt!

In opdracht van TINT West-Brabant doet Roos Verploegh, student bij Avans Hogeschool, onderzoek naar de werkgeversmotivatie van werkgevers in West-Brabant m.b.t. inclusieve technologie: technologische oplossingen die ontworpen zijn om mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie te ondersteunen bij hun deelname aan de arbeidsmarkt.

Lees meer

Bezoek Raad van Advies Avans Hogeschool

Op 14 mei heeft MidZuid namens TINT bezoek ontvangen van de Raad van Advies van de HR opleiding van Avans Hogeschool uit Breda. De Raad van Advies bestaat uit verschillende HR praktijk-professionals die helpt om de kwaliteit van de opleiding continue te ontwikkelen.

Lees meer
Word TINT partner