Fitbit tegen stress

Onderzoek naar technologie tegen stress bij mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt

Op 1 oktober start TINT West-Brabant, in samenwerking met Curio, Avans en CarapaxIT een pilot gericht op het verbeteren van de mentale gezondheid van medewerkers van werkontwikkelbedrijven. Samen met MidZuid en  Werk Breda wordt de komende drie maanden onderzocht of de inzet van technologie bijdraagt bij het verminderen van stress bij mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

  • fitbit
  • Pilot
  • stressmonitoring
  • technologie

Fitbit tegen stress
Dertig deelnemers, werkzaam bij de betrokken werkontwikkelbedrijven, zullen gedurende drie maanden een fitbit (met software van Carapax IT) dragen en dagelijks een dagboekje bijhouden. De verzamelde data, in combinatie met wekelijkse gesprekken met een persoonlijke begeleider, moeten inzicht geven in de effectiviteit van technologie bij het monitoren en verminderen van stress.

Een kwetsbare groep
Mensen met een cognitieve beperking zijn vaak gevoelig voor stress en hebben moeite om dit te uiten. Uit eerder onderzoek, uitgevoerd in opdracht van TINT vanuit de opleiding toegepaste psychologie, is gebleken dat een aanzienlijk deel van deze groep kampt met klachten zoals gespannenheid, concentratieproblemen en slapeloosheid. Dit onderzoek is uitgevoerd bij Werk Breda, MidZuid en de WVS.

Doel van het onderzoek
Deze pilot onderzoekt of technologie een bijdrage kan leveren aan het vergroten van de arbeidsparticipatie van kwetsbare werknemers. Mary van Blerck, projectleider van deze pilot zegt hierover: “We onderzoeken of stresstechnologie bij de medewerkers van werkontwikkelbedrijven een bijdrage kan leveren in het verbeteren van de mentale gezondheid. Minder stress betekent een stijging in het werkplezier voor medewerkers en minder ziekteverzuim. Door deze pilot hopen we een bijdrage te leveren aan een inclusiever arbeidsmarkt. Eerder is al een onderzoek geweest bij Werkzaak Rivierenland, we borduren voort op de punten die daar zijn uitgekomen.”

Samenwerking en financiering

Dit onderzoek wordt mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant in het programma ‘West-Brabant werkt samen aan talent’. Door de samenwerking tussen onderwijsinstellingen, technologiebedrijven en werkontwikkelbedrijven wordt gestreefd naar een optimale impact. Curio sluit aan met de opleiding zorg en welzijn en Avans met de opleiding HRM.

 

Vragen over deze pilot kan bij de projectleider Mary van Blerck: mary.vanblerck@midzuid.nl of via 0162 374 000. Voor meer informatie over TINT West-Brabant, neem contact op met Marleen Braakhuis: marleen.braakhuis@midzuid.nl of via 0162 374 000.

TINT help center