Dit is waarom inclusieve technologie werkt!
Heb je wel eens van de term ‘inclusieve technologie’ gehoord? Het gaat hier om het geschikt(er) maken van werk voor mensen met een structurele afstand tot de arbeidsmarkt met behulp van technologie. Ook draagt het bij aan het ontwikkelen, aantrekken en behouden van talent. Benieuwd hoe jij als werkgever met inclusieve technologie aan de slag kan? Lees dan verder!
Het belang van inclusieve technologie
Er zijn een hoop mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Niet iedereen kan elk soort werk uitvoeren óf er is extra hulp nodig bij werkzaamheden. Technologie kan daarbij helpen! Denk bijvoorbeeld aan digitale (gesproken) werkinstructies of beamerprojecties waardoor werkzaamheden duidelijk worden uitgelegd. Door je als werkgever bezig te houden met dit soort oplossingen en mogelijkheden, verlaag je de drempel om mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen. Zeker in deze tijden – van enorme personeelstekorten in verschillende branches – een gunstige investering.
Pilot met MondzorgPlus
Voor de Coalitie voor Technologie en Inclusie (CTI) wordt met 3 partijen: TNO, MondzorgPlus en MidZuid flink onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor de inzet van inclusieve technologie. Zo draait er bij MidZuid, partner van WSP West-Brabant, een pilot om inclusieve technologie te testen. Voor de werkgever MondzorgPlus worden er tandartskoffers ingepakt met behulp van een OSS systeem en een digitaal instructieplatvorm. MondzorgPlus verricht mobiele mondzorg op locaties. Het inpakken van deze koffers wordt – op dit moment – enkel door tandartsassistentes uitgevoerd wordt, maar door middel van technologie kunnen waarschijnlijk veel meer mensen dit doen. Dat biedt kansen! De onderzoeken lopen tot december 2022 en de definitieve resultaten worden begin 2023 gedeeld. De Pilot is mede mogelijk gemaakt met West-Brabant werkt met Talent.
Virtual Reality bij zoektocht naar nieuwe baan
Daarnaast helpt technologie óók bij het vinden van een (andere) baan. Vaak is het niet voor iedereen duidelijk welke beroepen er allemaal zijn of hoe de werkzaamheden er concreet uitzien. Dat kan anders: vinden gemeente Oosterhout en WSP West-Brabant! Met behulp van Virtual Reality (VR) brillen oriënteren werkzoekenden zich op zo’n 52 verschillende beroepen. Het is een laagdrempelige manier om nieuwe banen te leren kennen, zo kunnen werkzoekenden zelf even ‘rondlopen’ bij een bedrijf. Bovendien ondersteunen de brillen uitleg in de eigen taal. Op deze manier ervaren werkzoekenden direct ervaren of de omgeving én de werkzaamheden bij ze passen. Deze technologie kan ook helpen in het kiezen van de juiste opleidingskeuze. Een goede stap richting duurzaam werken dus!
Aan de slag met inclusieve technologie!
Wil je aan de slag met inclusieve technologie op jouw werkvloer? Of ben je benieuwd welke mogelijkheden er zijn om dit in te zetten bij jouw organisatie? Maak gratis een afspraak met Bert of Marleen.